Leren Leren, Leren Plannen (Beeld en Brein®)

Wat leer je allemaal:
Begrijpend lezen
Wetenschappelijk onderzoek
Hoe leer jij ????
Tarieven:

Sneller, leuker en effectiever leren

Ik ben op een school waar ik ,nu voor de 2e keer in korte tijd, een training Leren Leren, Leren Plannen geef. De lessen gaan over 5 minuten weer beginnen, dus het is druk in de hal.
Opeens komt Marin naast mij lopen en zegt: “Ik had een 7,5 voor Geschiedenis, nadat ik de kleurmethode en kaarten heb gemaakt. “
Wat ben ik blij voor haar en wat is ze vol zelfvertrouwen en gemotiveerd om verder te gaan. Het is zo fijn te horen dat leerlingen/studenten betere cijfers halen, na het volgen van de cursus.

Wat zijn er veel leerlingen in het Voortgezet, Middelbaar en Hoger Onderwijs, waarbij het leren moeizamer verloopt, terwijl het niet nodig is.  Het kan tot gevolg hebben dat er een gebrek aan motivatie of zelfvertrouwen ontstaat.
Als er naast de gewone leertechnieken ook andere leertechnieken worden aangeboden, kan veel onzekerheid en ongemotiveerd zijn, worden voorkomen.

Ster(k)talent, helpt je om het leren zo goed mogelijk te organiseren en laat je kennismaken met nog niet eerder aangeleerde manieren van leren.
Iedereen kan meedoen.
Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om sneller en beter te leren.
Wetenschappelijk is aangetoond dat een positieve houding, de prestaties en ontwikkeling gunstig beïnvloeden.

Met behulp van onze methode, leer je hoe je sneller en gemakkelijker kunt leren.
Je maakt gebruik van je eigen talenten en  krijgt weer vertrouwen in jezelf. Je leert trots te zijn op jezelf, want je weet dat je het eigenlijk wel kunt.

Tijdens de training leer je om een mindmap te maken. Het lijken  kleine posters, waarop je alles wat je moet leren, voor een toets of examen, hebt samengevat door middel van lijnen, schema’s woorden, tekeningen en kleuren. Op die manier leer je sneller en vooral leuker.

Als je goed kijkt naar onderstaande tekening van de neuronen, zie je dat een mindmap op dezelfde manier in elkaar steekt. Je begint vanuit de celkern (het midden), je maakt gebruik van dendrieten (boom/ takken) en er komen zijtakken/uitlopers (Axon) aan, zodat jij de verbanden kunt gaan zien.

Je leert op een ontspannen en leuke manier teksten uitpluizen op hoofddoelen en argumenten.
De samenvatting gebruik je voor het echte leren. De kaarten helpt je hierbij.
Je kunt er niet alleen samenvattingen mee maken. Het is ook handig bij wiskunde, natuur- en scheikunde èn het maken van planningen.

Je leert hoe je je huiswerk op een beter manier in kunt delen. Het maken van je huiswerk en het leren gaat sneller en je houdt meer tijd voor andere dingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat leer je allemaal:

  • Hoe je hersenen werken;
  • geheugentechnieken;
  • inzicht in de structuur van teksten;
  • het maken van een soort Mindmap, waarin jouw hele samenvatting staat ;
  • huiswerk plannen.

Uit onderzoek is gebleken, dat je minimaal 10 kaarten moet maken, voordat je de techniek volledig onder de knie hebt. Je hersenen moeten namelijk wennen aan die andere manier van leren.

Begrijpend lezen

Het begrijpen van een tekst en de belangrijke woorden er uit halen, is voor je verdere leven van belang. Een woordspin, wordt al vaak gebruikt op scholen en is het eerste begin. De mindmap gaat verder. Er worden in een mindmap verschillende hoofdstukken en alinea’s gekoppeld aan de belangrijke woorden.
Als je deze manier van werken beheerst, kun je gemakkelijker een tekst screenen op de sleutel- of belangrijke woorden, zonder dat je de hele tekst in detail moet lezen.

Bij het maken van een mindmap, ga je delen van je brein beter gebruiken. Je activeert delen die je normaal minder gebruikt. Daardoor kun je het leerproces versnellen, je geheugen verbeteren en je creativiteit vergroten.
Het is een simpele, breinvriendelijke methode om informatie op papier te zetten en het in je brein op te slaan en weer naar boven te halen. Op school wordt bijna voor 80% gebruik gemaakt van je linker hersenhelft en de rechter hersenhelft doet bijna niet mee. Door het mindmappen breng je dit juist in balans.

Wetenschappelijk Onderzoek:

In de periode 2008 – 2010 is er een onderzoek gedaan, in samenwerking met de UvA, naar de effectiviteit van onze leerstrategie.
Als onderzoeker, expert en volledig gecertificeerd trainer, is mij gevraagd mee te werken aan het landelijk onderzoek en heb ik in Friesland het onderzoek afgenomen. De leerstrategie sluit aan bij beide leersystemen: het verbale en het visuele leersysteem. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de talenten.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het tekstbegrip op mesoniveau (onderlinge verbanden leggen) duidelijk verbetert en dat het leren van teksten duidelijk hogere cijfers laat zien. Ook de motivatie bij de leerlingen is gestegen, want het werken met de kleuren en de tekeningen is leuk.

 

Hoe leer jij ????

De hond-methode
Je gaat naar je kamer en blijft daar een uurtje ‘zitten’.
Daarna kom je weer tevoorschijn en je roept dat je heel hard hebt gewerkt.

De muis-methode
Je ‘piept’ al bij voorbaat: ‘Ik kan het vast niet! Het is zoveel!

De vlieg-methode
Je vliegt door alle boeken en leerstof, maar eigenlijk onthoud je niets

De kip-methode
Je kijkt hap-snap in je boek, leest hier en daar wat zinnen, maar het wordt geen geheel! Je overziet het niet.

De mol-methode
Je begraaft je in het werk, maar eigenlijk zie je door de bomen het bos niet meer.

De Beeld en Brein-methode
Het lijkt langzaam, maar je werkt rustig, efficiënt en in etappes.
Je gebruikt allebei je hersenhelften en de leerstof schuift snel door naar je lange termijngeheugen.

Tarieven:

De training bestaat uit 2 dagdelen en wordt (afhankelijk van de hulpvraag) individueel, in kleine groepjes of in grotere groepen gegeven.
De training wordt zowel op zaterdagen, als op doordeweekse dagen gegeven.
Er zijn scholen die toestemming geven voor het volgen van een training op een doordeweekse dag.
Als er met grote groepen wordt gewerkt, zijn er altijd 2 docenten aanwezig.

Individueel 2 x 3 uur € 225,00 p.p.
Groepstraining 2 x 3 uur (min. 2,  max. 5 deelnemers) € 175,00 p.p.
Groepstraining 2 x 3 uur (min. 7 deelnemers) € 135,00 p.p.

Een groepstraining van tenminste 7 deelnemers kan ook op locatie worden gegeven.

Kijk onder het kopje cursusdata, voor de trainingsdata.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken:
Bel 06-51958033 of mail info@sterktalent.nl